Zubizuri

Wanneer je in Bilbao bent, kan de diversiteit aan architectuur je moeilijk ontgaan. Je wandelt makkelijk van het ene historische en monumentale paleisje in het andere strak belijnde en moderne kunstwerk! En één van deze kunststukken, die letterlijk heeft bijgedragen naar de overgang tot deze hedendaagse kunstwerken, is de Zubizuri!

De Zubizuri is een bekende voetgangersbrug in Bilbao die beide oevers van de Nervión met elkaar verbindt. Hierdoor wordt het oude centrum van Bilbao verbonden met het nieuwere gedeelte van het centrum. Aan de ene kant van de oever staat het Guggenheim museum, dat samen met deze burg, ervoor moest zorgen dat Bilbao als stad een meer moderne uitstraling zou krijgen. De Zubizuri is één van de nieuwere architectonische ontwerpen in de stad en verandert langzaam in het boegbeeld voor een moderner Bilbao!

Calatrava

De brug is ontworpen door Santiago Calatrava, een Spaanse architect. Calatrava staat bekend met zijn oog voor uiterst detail betreffende vormgeving en structuur. Komt deze naam je bekend voor? Dat is goed mogelijk! Santiago Calatrava is namelijk een bekende Spaanse architect en heeft meerdere beroemde ontwerpen op zijn naam staan, zoals Ciudad de las Artes y las Ciencias (Stad van Kunst en Wetenschap) en het Palau de les Arts Reina Sofia (het operagebouw) in Valencia, de Snarenbrug in Jeruzalem, Bodega Ysios in San Sebastian en nog vele prachtige kunstwerken meer! Naast bekende architect is hij ook getraind prijsdrager. Met zijn ontwerpen heeft hij al heel wat prijzen binnengehaald, waaronder een gouden medaille in 1996 voor zijn het Bellas Artes museum in Granada en de prijs “Spaanse Nationale Architectuur” in 2007. Maar niet alleen vanwege zijn prachtige ontwerpen, gebouwen en prijzen is hij een bekende architect. Hij staat namelijk ook bekend om zijn lange bouwtermijnen, ver overschreden budgetteringen, lage klantvriendelijkheid en zelfs slechte functionaliteit!

It’s all in the name

De brug is gebouwd tussen 1994 en 1997 en dankt zijn naam aan de witte kleur. Zubizuri betekent namelijk in het Baskisch “Witte Brug”. Het is een boogvormige brug die bestaat uit een metalen constructie met een glazen vloer! Calatrava zou Calatrava niet zijn als ook aan dit ontwerp het één en ander zou schorten. Natuurlijk prachtig en indrukwekkend zo’n glazen vloer, maar in de winter werd het met het natte klimaat en het daardoor aan de glasplaat gevroren water, erg glad. Vandaar dat er besloten is om tapijt op de vloer aan te brengen. Dit moest ervoor zorgen dat de mensen die gebruik maakten van de brug geen kans meer zouden lopen om uit te glijden. Inmiddels zijn er al meer dan 600 tegels gebroken en weer vervangen. Dit kostte toentertijd de gemeente Bilbao maar liefst € 300.000(!).

Er kan wel gesteld worden dat voor een solide brug, deze zeker één van de meest welbewogen is qua besprekingen. Het is in ieder geval een plaatje voor het oog en zeker de moeite waard om te bekijken en bewandelen!

Comments are closed.