Kerst

Versierde kerstbomen, kleine kerststalletjes, lekker ingepakt als een bolletje van wol en sfeervolle kerstverlichting die de straten voorzien van schemeringen, markeren het begin van de kerstperiode in Bilbao. Deze betoverende stad wordt niet voor niets de Spaanse hoofdstad van het kerstfeest genoemd!

Once upon a time…

… het Baskische sprookje gaat dat een grote, sterke man in het holst van de nacht uit de bergen komt. Gehuldigd in boerenkleding, een typisch Baskische baret en met zijn gezicht onder de houtskoolresten gaat hij ’s nachts langs de huizen van slapende inwoners in Bilbao. Deze grote man wordt Olentzero genoemd en lijkt op onze vriendelijke Kerstman! Tussen 27 en 31 december gaat Olentzero verschillende Baskische dorpjes langs om alle lieve kinderen te voorzien van (zelfgemaakte) houten cadeautjes! Olentzero is een forse man en gek op lekker eten en drinken. Op kerstavond wordt Olentzero ‘geëerd’. Ze dragen Olentzero-poppen rond op stoelen en verzamelen de lekkerste snoepjes, om deze vervolgens op te peuzelen terwijl iedereen enthousiast één van de Olentzero-liedjes meezingt! Tegenwoordig valt deze traditie samen met de Kerstman.

Quotes

Tijdens de kerstdagen kleurt Bilbao! Opeens is deze culturele stad een van de meest prachtige plekken in Spanje. De bomen, gebouwen en straten zijn versierd met lampjes en geven een adembenemend effect, op de achtergrond hoor je kerstliedjes en een gevoel van geluk overspoelt je… Er zijn ontzettend veel activiteiten te doen, te zien en vooral te beleven tijdens je kerstbezoek aan Bilbao!

Kerstshoppen!

Stel je eens voor, samen met je familie of geliefde hand in hand struinen over één van de kerstmarktjes in Bilbao. Op zoek naar de perfecte kerstcadeautjes. In Bilbao zijn er een aantal kerstmarktjes die zeker het naar buiten treden waard zijn! Al benieuwd? Speciaal voor jou geven we alvast twee leuke tips weg:

1. Feria de Santo Tomás

Voorafgaand aan kerstmis op 21 en 22 december 2023 vindt de traditionele beurs “Feria de Santo Tomás” plaats. Het is erg bekend bij de vele gemeenten van het Baskische land. Elk jaar zijn er duizenden mensen die je allerlei lokale producten zoals kaas, txakoli (witte wijn), donuts, honing, snoep, fruit en groenten aanbieden. Maar ook veel ambachtelijke producten zoals vazen, tassen etc.

2. The sunday market

Deze traditionele markt staat helemaal in het teken van Kerstmis! Lekkere hapjes en broodjeszaken, sieraden, zeepjes en veel handgemaakte producten kenmerken deze kerststalletjes. Erg leuk om het authentieke van Bilbao in kerstsferen terug te zien!

Het Kinder Kerst paradijs

Speciaal voor alle kinderen in Bilbao wordt er tijdens de feestdagen een groots speelpark ingericht. Tussen 24 december en 5 januari kunnen in Bilbao’s Exhibition Centre kinderen helemaal losgaan met de spelletjes, sportevenementen, workshops en het verstoppen, verschuilen en in spelen in verschillende traditionele kersthutjes!

Op goed geluk!

Is het je wel eens opgevallen dat er maar weinig Spanjaarden een geel T-shirt dragen? Of dat er maar weinig Spaanse huishoudens zijn met een zwarte kat? Dit komt omdat Spanjaarden van oudsher – en nog steeds – ontzettend bijgelovig zijn! De Spaanse loterij weet dan ook perfect hoe ze hier op in moeten spelen. Loterijen verkopen allerlei verschillende gelukkaartjes en je kan al meespelen vanaf een klein prijsje (€0.50)!

El Gordo

Elke 22ste van december vindt de grootste trekking van het jaar plaats, El Gordo de Navidad! Voor veel Spanjaarden zit er naast het financiële kansspelletje ook nog een emotionele waarde aan. Er zingen namelijk drie uur lang kinderen van het Colegio De San Ildefonso in Madrid de lotnummers op! Deze traditie bestaat al sinds 9 maart 1771. De kinderen worden getest op hun snelle uitspraak en duidelijke stem. Deze bijzondere loterij is het begin van alle kerstfeesten. Leuk om te weten, onze bijgelovige Spanjaarden geloofden vroeger dat de balletjes rondom het getal ‘78888’ zwaarder zouden wegen vanwege de hoeveelheid verf. Het balletje zou daardoor lager in de mand vallen, en eerder de mogelijkheid hebben om getrokken te worden. Tegenwoordig zijn we erachter dat dit niet klopt, omdat de nummers in het balletje gegraveerd worden zijn ze allemaal even zwaar!

El Niño

Deze loterij vindt plaats tijdens Driekoningen, op 6 januari. Voor vele Spanjaarden is het traditie om samen met familie, vrienden of collega’s een lot te delen (ter waarde van maar liefste €200(!)). Dacht je dat dit al veel is? Het prijzengeld kan tijdens deze loterij maar liefst oplopen tot €840 miljoen en is het voor vele waard om een extra schietgebedje te doen!

¡NocheVieja!

Ben je van plan om langer dan alleen de kerstdagen in Bilbao te verblijven? Dan kun je deel uit maken van deze Spaanse traditie op Oudjaarsavond! Voor al het goeds in het nieuwe jaar eten Spanjaarden om klokslag 00:00 traditioneel twaalf druiven. Bij elke klokslag eten zij er eentje!

Tips:

  • Je buikje lekker vol gegeten, opgewarmd door een heerlijk glas rode wijn (bijvoorbeeld een lekkere Rioja) en geslaagd met kerstshoppen? Neem dan eens de tijd om de schaatsbaan te bezoeken! Speciaal tijdens de feestdagen wordt er in Bilbao een schaatsbaan opgebouwd, erg leuk!
  • In El Museo de Pasos worden er elk jaar verschillende kerstkribjes uitgestald. Deze kribben worden audiovisueel ondersteund en maken je kerstgevoel compleet!

Comments are closed.