Museo Guggenheim

Het Guggenheim, een van de meest bekende musea in de wereld en ook gevestigd in Bilbao. Met zijn grote titanium platen, golven en abstracte vormen is dit museum van de moderne kunst aan de buitenkant minstens net zo’n plaatje als van binnen! Echt een eyecatcher en must-see als je in Bilbao bent!

Uiterlijk vertoon

Wanneer je ogen voor het eerst in aanraking komen met het Guggenheim kun je er al niet meer om heen. De grote titanium platen glinsteren je tegemoet en de vele glazen wanden laten je een glimp opvatten van al het grootst dat binnenin verborgen zit. Het ontwerp van het Museo Guggenheim Bilbao wordt met verschillende beelden vergeleken. De buitenkant van het ontwerp wordt vergeleken met een schip, die de rijke vissersgeschiedenis van Bilbao complimenteert, het reliëf in de titaniumplaten zijn vernoemd naar de schubben van een vis en de grote krullen bovenop vormen een grote zilveren bloem, maar wanneer je hem met eigen ogen bekijkt, merk je dat er genoeg ruimte is voor eigen creativiteit!

Vermijd de wachtrij – Bestel je tickets van te voren!

Heb je geen zin om lang in de rij te staan bij het Guggenheim museum maar gelijk naar binnen wil? Bestel je ticket(s) van te voren om dit te vermijden! De tickets worden per e-mail toegestuurd. Neem je kaartjes mee naar het Guggenheim en je bent klaar om te gaan! Bestel hier je tickets.

Sinds 1997 is het Guggenheim in Bilbao geopend voor publiek. Hier worden kunstwerken tentoongesteld van ’s werelds grootste kunstenaars, verspreid over een oppervlakte van maar liefst 11.000 vierkante meter! Onder andere Picasso, Salvador Dalí en Andy Warhol schitteren hier van het doek!

Voor wie geen genoeg van het vooraanzicht kan krijgen en benieuwd is naar elke uithoek van het Guggenheim, geen paniek! Het is mogelijk om helemaal rondom het museum te lopen. Ook buiten zijn diverse kunststukken te vinden van bijvoorbeeld Louise Bourgeois, Jeffkons of Eduardo Chillida.

Echte schoonheid zie je binnen

Niet alleen van buiten, maar ook van binnen is dit museum avandgardisch vormgegeven. Minder abstract dan aan de buitenzijde, maar als nog erg kunstig! Wanneer je het Guggenheim betreedt, kom je binnen in een grote hal van maar liefst 50 meter hoog, dit Atrium wordt ook wel het hart van het museum genoemd. De abstracte pilaren en vormen in combinatie met de dakramen zorgen voor een bijzondere inval van het daglicht!

Er worden hoofdzakelijk kunstwerken tentoongesteld uit de twintigste en eenentwintigste eeuw. Naast de verschillende tentoonstellingen biedt ook de vaste collectie van het museum grote namen! Onder andere van Willem de Kooning, Anselm Kiefer, Yves Klein en Andy Warhol staan in dit rijtje! Deze kunststukken worden verdeeld over de 11.000 vierkante meter die weer opgedeeld is in twintig galerijen. Er zijn drie verdiepingen en elke verdieping is opgedeeld in drie verschillende kamers. De indeling is bijna een magisch labyrinth te noemen! De verdiepingen zijn met elkaar verbonden door middel van een loopbrug en trappen. Voor wie niet zo van het traplopen is: er zijn ook glazen liften aanwezig zodat je niks van het uitzicht hoeft te missen!

Naast de tentoonstellingen biedt het museum ook nog een Zero Espazioa; een oriëntatiekamer waar het voor bezoekers mogelijk is om door middel van interactie hun bezoek aan dit museum een once in a lifetime ervaring van te maken!

De smaak van kunst

Voor wie moe is en de benen en ogen even wil laten rusten, is er een bistro aanwezig en zelfs een Michelin sterren restaurant!

Nerua

In de keuken van Nerua – Guggenheim’s Michelin sterren restaurant – werkt een gedisciplineerd team van chefs om elke dag je zintuigen weer opnieuw te prikkelen. Het restaurant dankt deels haar naam aan de Latijnse benaming voor de rivier Nervión, waar een van de twee ingangen aan gelegen is. Leuk detail, de ingang grenst aan de keuken waardoor je deze altijd door moet! Dit is gedaan om de gasten een glimp op te laten van de passie die het team heeft voor koken! Voor reserveringen bel je naar +34 944000430.

Bistro

Voor een iets minder formele, maar toch luxe sfeer kun je eten bij de bijgelegen bistro. Hier bieden ze een heerlijk menu van de dag aan. Naast het restaurant is er ook de mogelijkheid om alleen een drankje aan de bar te doen én kun je volmondig hier het ja-woord geven aan je lief. Het is namelijk mogelijk om deze bistro af te huren voor je huwelijk! Wil je reserveren? Dat kan! Bel eventjes naar +34 944 239 333.

Take a bow

Het Guggenheim trekt meer dan een miljoen bezoekers per jaar(!) en er wordt terecht gesproken van het Guggenheim-effect dankzij dit museum. Sinds de bouw van dit museum in Bilbao steeg de Baskische economie en de toerismesector razendsnel. Het is dan ook niet meer dan terecht dat dit museum meerdere prijzen en onderscheidingen heeft gekregen! Zo werd het Guggenheim onder andere bekroond tot Europees Museum van het Jaar in 2002, behoort het Guggenheim sinds 2007 tot één van de 12 Spaanse schatten en benoemde collega architect Philip Johnson dit bouwwerk tot “het grootste gebouw van deze tijd.” Een diepe buiging voor architect Frank O. Gehry!

Night at the museum

Voor wie denkt dat alleen Ben Stiller ’s nachts los kan gaan in een museum heeft het Guggenheim een nieuw concept bedacht! Eens in de maand, op een vrijdagavond, is het Guggenheim geopend voor wel een hele speciale gelegenheid. Het Guggenheim – in samenwerking met club Fever – laat kunst en muziek bij elkaar komen en presenteert met trots: Art After Dark! Deze samenwerking geeft gasten de mogelijkheid om het Guggenheim Bilbao ‘s nachts te bezoeken en de kunstwerken eens in discolichten te zien. Tussen 22:00 en 01:00 kun je onder het genot van een dansje, een drankje en verschillende DJ’s genieten in het Atrium van deze pracht en praal! De entreeprijzen liggen tussen de € 12 en de € 8, afhankelijk van of je lid bent van het museum of niet!

Locatie
Avenida Abandoibarra 2
48009 Bilbao
Telefoon: +34  944 35 90 00
E-mail: informacion@guggenheim-bilbao.es
Website

Openingstijden
Di t/m zo van 10:00 – 20:00
Op 1 januari, 6 april, 6 juli, 6 augustus, 12 oktober, 7 december, 25 december, 28 december en standaard op maandagen is het museum gesloten.
Op 24 en 31 december sluit het museum om 17:00.

Entree
Er zijn verschillende entreeprijzen voor het Guggenheim. Dit is afhankelijk van de grootte van de groep en de leeftijdscategorieën. Daarnaast is de entreeprijs seizoensgebonden en verschilt van € 7,50 voor senioren en studenten tot € 15 voor volwassenen.

Tips
– Het is voor groepen alleen mogelijk om telefonisch kaartjes te bestellen voor groepsbezoeken aan het Guggenheim. Groepen gelden voor minimaal 20 personen of meer. Telefonisch kun je het museum bereiken van 09:00 – 14:00;
– Voor wie erg geïnteresseerd is in de kunst is er een audiogids inbegrepen bij de ticketprijs! Deze vertelt je van alles over de exposities en architectuur.
– Tussen 11:00 – 13:00 is het top drukte bij het Guggenheim en is het mogelijk dat je eventjes moet wachten. Plan je bezoek dus goed in!

Comments are closed.