Azkuna Zentroa

Gelegen in het centrum van Bilbao ligt een monumentaal gebouw, zo indrukwekkend dat je er niet omheen kunt. De immens hoge muren staan op dikke en prachtig gedecoreerde steunpilaren, terwijl het plafond deels bestaat uit een dikke laag glas. Dit indrukwekkende gebouw is waar recreatie en cultuur elkaar ontmoeten, Azkuna Zentroa. Een plek die zeker niet op je lijstje mag ontbreken wanneer je een bezoekje brengt aan deze stad…

De opkomst

Een paar jaar na het openen van het Guggenheim museum kreeg ook de Alhóndiga (de voormalige naam van Azkuna Zentroa) een andere invulling. Dit was het idee van Azkuna, die op dat moment burgemeester was van de stad. Ontwerper Philippe Stark kreeg als opdracht toegewezen om de Alhóndiga van wijnopslag om te toveren tot een recreatiecentrum vol cultuur, recreatie, activiteiten en ontspanning! Aan de binnenkant werd de hele inrichting vernieuwd, alleen aan de buitenkant zijn de ouderwetse muren en de entree inclusief torentjes intact gebleven.

Water bij de wijn doen

Met de verbouwing heeft de wijn langzaam plaats gemaakt voor water. Wanneer je naar binnenloopt, zal dit je misschien niet direct opvallen, maar als je iets verder doorloopt en omhoog kijkt, zie je dat het plafond bestaat uit een zwembad! Het dak is gemaakt van glas, waardoor je de silhouetten in het water kan zien… Wijnvaten hebben plaats gemaakt voor een grote open ruimte, die opgevuld wordt door onder andere een mediatheek, expositie- en fitnessruimte, een concertruimte en zelfs maar liefst acht bioscopen! Regelmatig worden er hier diverse exposities tentoongesteld, workshops voor kinderen gegeven, sportactiviteiten georganiseerd en conferenties gehouden.

Voor iedereen die liever een middagje gaat winkelen, komt genieten van het zonnetje op het terras, een hapje wil komen eten of toch nog verlangt naar een wijntje: ook dit is mogelijk! Azkuna Zentroa biedt naast alle culturele activiteiten ook een winkelcentrum en verschillende eetgelegenheden waar je jezelf lekker kunt uitleven! Het centrum heeft een luxe uitstraling en is voorzien de van nieuwste technologieën, snufjes en gemakken. Zo is er bijvoorbeeld aan gedacht om ondergronds een grote parkeergarage aan te leggen!

De steunpilaren aan de binnenkant zijn naast functioneel ook nog eens prachtig om te bekijken. Deze zijn ontworpen door Lorenzo Barraldi, een Italiaan. De ontwerpen verschillen stuk voor stuk van elkaar en representeren onder andere de prehistorie, renaissance, maar ook barok, China of art-deco.

Iñaki Azkuna

Geboren in 1943, Durango (vlakbij Bilbao), afgestudeerd in de geneeskunde en gespecialiseerd in cardiologie, benoemd tot directeur van het ziekenhuis de Cruces en van 1991 tot aan 1999 bekleedde hij de functie als directeur bij het Ministerie van Volksgezondheid bij de Baskische regering. Iñaki Azkuna had een bloeiende en voorspoedige carrière en alsof dit nog niet genoeg was, werd hij in juni 1999 zelfs gekozen tot burgemeester van Bilbao! Dit deed hij met veel genoegen en liefde voor de stad. Maar de liefde was wederzijds en ook de inwoners van Bilbao waren tevreden met hem als burgemeester. Meerdere malen werd hij herkozen als burgemeester, met grote meerderheid van de stemmen! Deze tevredenheid bleef niet onopgemerkt en heeft er zelfs toe geleid dat Azkuna in januari 2013 de prijs van “’s Werelds beste burgemeester” in ontvangst heeft mogen nemen! Dit als erkenning voor het werk dat hij in de stad Bilbao heeft gedaan. Begin 2014 is Azkuna overleden aan de gevolgen van prostaatkanker. Uit respect en dank voor zijn bijdragen aan Bilbao als stad is het gelijknamige cultureel centrum naar hem vernoemd.

Comments are closed.