Lokale designers

Kunst komt terug in allerlei vormen, maten, materialen en texturen. Veelal denk je aan schilderijen en beelden, maar heb je ook al eens aan kleding, schoenen en handtassen gedacht? Jaarlijks wordt er in Bilbao het Bilbao International Art&Fashion georganiseerd. Dit is een wedstrijd die jonge ontwerpers de kans geeft om door te breken. Wanneer je aan Bilbao denkt dan schiet het Guggenheim met haar bijzondere kunststukken snel te binnen, maar minder vaak denk je aan fashion en design. Toch is ook dit iets waar ze in Bilbao ook een pintxosje van hebben meegepikt…

Design ontmoet technologie

Dat steeds meer technologische producten een “stylish” touch krijgen is al langer bekend. Denk maar aan verschillende geluidssystemen die niet meer lijken op normale boxen, maar eruit zien als design decoratie! Zo heeft ook het Bilbao Fashion Tech Lab in samenwerking met het Argentijnse modemerk QUIER een steentje bijgedragen, maar dan op een net iets andere manier…

Waar tegenwoordig velen techniek proberen te combineren met design, hebben ze het hier juist andersom aangepakt! Deze samenwerking heeft geleid tot een combinatie van design met technologie, een handige ook nog. Wat hebben ze bedacht? Een regenpak met speciale inkt dat, wanneer de regen het aanraakt, de stadsplattegrond van Bilbao laat doorkomen! Zo hoef je tijdens regenachtige dagen nooit meer bang te worden dat je papieren stadsplattegrond onleesbaar wordt!

Maar dat is nog niet alles. Ze hebben namelijk nog een laatste detail toegevoegd: led lampjes! Met één druk op de knop is deze regenjas verlicht en ben jij zichtbaar voor iedere automobilist!

Lokale ontwerpers

Miguel Palacio

Niet alleen zijn achternaam klinkt om door een ringetje te halen, ook zijn collecties vielen goed in de smaak. Miguels collecties weerspiegelen elegantie, het klassieke en tegelijkertijd een combinatie van eenvoud en mysterie. In zijn eigen atelier ontwierp hij zijn eigen bruidscouturekledinglijn en in september 2008 startte hij zijn eerste eigen schoenenlijn! Dit bleef niet onopgemerkt en in 2010 ontving hij van niemand minder dan het prestigieuze merk L’Oreal de award voor “Beste herfst-winter collectie” tijdens de Fashion Week in Madrid!

Eba Cruz

Met de titels winnares van de “Creamoda Award” in 2011 en de vijfde editie van “Young Designers of the Basque Country”, is Eba Cruz een geliefd ontwerpster in Baskenland. Ze staat bekend om haar creatieve en op maat gemaakte mode. Haar oog voor detail en het opzoeken van grenzen, om elke keer net een beetje meer vooruitstrevend te zijn dan anderen, kenmerken haar.

Ion Fiz

Ion Fiz staat bekend om zijn sublieme keuzes en creaties, zijn precieze pasvorm en uitstekende keus in het gebruik van de stoffen. Hij wordt beschouwd als een van de beste designers die over de catwalk van Cibeles gelopen heeft sinds 2002! Ondertussen heeft hij meerdere awards mogen ontvangen, waaronder die van L’Oreal Paris, Marie Claire voor de “Beste Designer” en de “Fostering Decorative Arts Award” voor de beste creatie!

Javier Barroeta

Geïnspireerd door Pedro Rodríguez, Balenciaga en Valentino opende Javier Barroeta in 1989 zijn eigen Haute Couture kledinghuis en presenteerde hier, voor slechts een selecte klantenkring, zijn ontwerpen. Wie Javier zou omschrijven, gebruikt woorden als “perfectionist” en erkent zijn gevoel voor het creëren. Ondanks dat hij hoofdzakelijk avond- en cocktailjurkjes ontwerpt, gaat zijn grote voorliefde uit naar bruiloftskleding.

Mercedes de Miguel

Met meer dan 250 verkooppunten van haar eigen merken, Mercedes de Miguel en Poupée Chic, in onder andere Spanje, Libanon, Portugal, Griekenland en Engeland is Mercedes hard bezig om haar succes naar een hoger niveau te brengen. Ze haalt haar inspiratie uit het dagelijks leven en de kunst en het reizen. Mercedes is dan ook niet voor niets bekroond tot de vrouw van het jaar in Baskenland met de “Alfiler de Oro” (Gouden Pin).

Cristóbal Balenciaga

Oke oke, deze meneer komt dan wel niet helemaal uit Bilbao, maar heeft er wel dichtbij gewoond! Cristóbal Balenciaga is geboren en getogen in Getaria – op ongeveer 60 kilometer bij Bilbao vandaan – en richtte in 1919 zijn eerste modehuis op, in het nabijgelegen San Sebastian. Zijn werk werd snel bekend – en nog sneller geliefd – in alle hoeken van het land en daarom besloot hij twee nieuwe modehuizen te openen, eentje in Madrid en eentje in Barcelona.

Helaas voor Balenciaga kreeg Spanje te maken met een steeds meer achteruitgaande welvaart en besloot om deze reden naar Parijs te verhuizen. Ook de Parisiennes werden stapelverliefd op zijn ontwerpen en wegens groot succes besloot hij om zijn modehuizen in Spanje te heropenen.

Wie “Balenciaga” roept, zegt eigenlijk “vernieuwend”. Cristóbal stond bekend om zijn verschillende soorten materiaal, gedurfde proporties, het volume in zijn ontwerpen en de toepassing van het zandloper-figuur. “Meester van ons allen”, is hoe de wereldberoemde ontwerper Christian Dior hem omschreef en daarnaast heeft Balenciaga onder andere couturier Oscar de la Rente wegwijs gemaakt in het vak als modeontwerper.

Helaas komt aan alles een einde en zo ook aan het modehuis Balenciaga. Cristóbal besloot in 1968 zijn deuren te sluiten, dit omdat haute couture onder de “normale burger” werd gebracht. Cristóbal was het hier niet mee eens en vond dat de designs van haute couture alleen voor de elite was. Na zijn dood in 1978 werd het modehuis meerdere malen overgenomen en doorgegeven. Tegenwoordig (sinds 2001) liggen de ontwerpen in handen van het modehuis Gucci.

Art & Fashion

Bilbao International Art&Fashion is een platform gericht door professionele ontwerpers met het oog op de lancering van jong, creatief en aankomende modetalentjes. Het gemeenschappelijke doel voor hen is om deze jonge ontwerpers een kans te geven in de keiharde modewereld en hun creaties aan het publiek en de media te laten vertonen!

Voor wie geen genoeg kan krijgen van mode en droomt van een carrière als beroemd ontwerper/ ontwerpster is dit een perfecte mogelijkheid! Bilbao organiseert namelijk sinds 2011 jaarlijks “Bilbao International Art&Fashion” evenement, waarbij jonge ontwerpers kans maken op een grote geldprijs!

Deelname

Wil je meedoen aan deze wedstrijd? Dan is het in eerste instantie belangrijk dat je minimaal 18 en maximaal 35 jaar oud bent. Jonger of ouder? Dan kun je helaas niet deelnemen aan de wedstrijd.

Daarnaast moet je ingeschreven staan voor tenminste één van de twee wedstrijdcategorieën:
– Ontwerpen van kleding, hier schets je drie verschillende outfits voor vrouwen;
– Ontwerpen van accessoires, waarbij je drie verschillende accessoires ontwerpt. Dit kan verschillen van tas en hoed tot schoenen, sieraden of riemen.

Het is dus ook mogelijk om in beide categorieën deel te nemen!

Je ontwerpen stuur je vervolgens op naar:
Bilbao International Art&Fashion
Calle Gobela 18 AC PBaja Dep. 4D
48930 Las Arenas (Vizcaya)
Spanje

May the best designer win

De gelukkige winnaar of winnares wordt bekend gemaakt in juni 2016. Hij of zij mag op deze prachtige dag het magische bedrag van maar liefst € 10.000 (per categorie) in ontvangst nemen. Dus, mocht je in beide categorieën er met de eerste prijs vandoor gaan, dan heb je zelfs € 20.000 gewonnen!

Art & Fashion 2017

De registratieperiode begint vroeg tweede helft van 2016. Op dit moment is hij nog gesloten, maar houd de website in de gaten voor wanneer deze wel open is!

Comments are closed.