Studentenleven

Ga je tijdelijk of voor langere tijd studeren of stage lopen in Bilbao? Dan is het fijn om een aantal dingen te weten. Lees verder voor goede tips om je studentenleven in deze bijzondere stad goed van start te laten gaan. Vamos!

De kamerzoektocht

Wanneer je gaat studeren in Bilbao heb je natuurlijk een kamer of appartement nodig. Maar waar begin je met zoeken? Piso Compartido is een handige website voor het starten van je zoektocht naar je eigen plek. Daarnaast is Idealista een veelgebruikte website voor het vinden van kamer. Erg praktisch is dat beide websites met één klik in het Engels te vertalen zijn waardoor het zoeken een stuk vlotter gaat.

Handig: de Spaanse Marktplaats!

In Spanje zijn de meeste appartementen en kamers gemeubileerd wanneer je ze huurt. Maar soms ook niet. In dat geval wil je natuurlijk graag voor een niet al te hoge prijs je kamer inrichten. Mil Anuncios en Wallapop zijn twee websites die te vergelijken zijn met onze Nederlandse Marktplaats. Niet alleen handig voor het aanschaffen van meubilair, maar ook voor bijvoorbeeld een tweedehands fiets waarmee je je nieuwe stad kunt verkennen!

Leer Spaans!

Bilbao ligt in Baskenland en daar spreken ze Baskisch. Het is één van de oudste talen van Europa die tot op heden nog niet te herleiden is. Maar wees gerust, ze spreken hier ook gewoon Spaans! Als je voor langere tijd in Spanje verblijft, is het praktisch als je de taal al een beetje spreekt. Hiervoor kun je naar een talenschool, maar er zijn meer (goedkopere) opties! Hieronder volgen een aantal tips om in een mum van tijd de Spaanse taal eigen te maken.

Overal ter wereld: Je eigen Spaanse taalbuddy

Ooit gehoord van zogeheten taalbuddies? Via de applicatie Tandem ontmoet je mensen online die bijvoorbeeld hun Engels willen bijspijkeren en tegelijkertijd met jou Spaans kunnen oefenen. Via de applicatie kun je videogesprekken voeren, maar ook foto´s delen en chatten.

Leren & contacten leggen

Ben je op zoek naar een socialere manier van Spaans leren? Dan is een real life Intercambio misschien iets voor jou. Op de website geven Spaanstaligen aan een andere taal te willen leren en daarom een buddy zoeken in de buurt, die hen daarbij helpt. Andersom kan jij aangeven dat je Spaans wil leren. Een kwestie van de juiste match, een ontmoeting en je leert Spaans in een handomdraai!

Spaanstalige huisgenoten

Een effectieve en gratis manier om Spaans te leren is om je huis te delen met andere Spaanse studenten! In het begin is het misschien een beetje lastig, maar je gaat echt merken dat je het steeds sneller oppakt, doordat je niets anders hoort dan deze taal.

Het nachtleven in Bilbao

Bilbao heeft een wat alternatiever imago, ook op het gebied van muziek. De Basken zijn een trots volkje. Tijdens het uitgaan is het dan ook niet gek dat er muziek uit eigen omgeving en in eigen, Baskische taal klinkt. Vaak in de vorm van live bands, wat zorgt voor een erg gezellige sfeer. Welke muziek er ook wordt gedraaid, het nachtleven in Bilbao is bruisend!

Sonora

Op twintig minuten van Bilbao vind je Sonora. Sonora is een van de grotere nachtclubs in de buurt van Bilbao en biedt een gevarieerd aanbod in muziek. Tot de club open gaat treden er live bands op. De club is opgedeeld in drie zalen:

• 808: hier wordt op zaterdag veelal eighties, nineties en zero´s pop- en rockmuziek gedraaid.
• 909: als je de pophitjes even zat bent, kun je in 909 terecht voor deep house, tech house en techno.
• de bar: hier wordt een gevarieerd aanbod aan elektronische muziek gedraaid.

Locatie Ribera de Axpe Etorbidea 27
48950 Erandio, Bizkaia
Website

Dag
Vrijdag t/m zondag

Openingstijden
Vanaf 18.00 uur

Kafe Antzokia

Als je de Baskische cultuur beter wilt leren kennen, sla dan zeker deze club niet over: Antzokia! Hier treden namelijk regelmatig Baskische bands op. In Kafe Antzokia kun je genieten van muziek van vele genres, maar vaak wat alternatiever dan de standaard top 40 hitjes. Voordat Kafe Antzokia haar deuren opende in 1995, was er een bioscoop gevestigd. En daarvoor was het een plek waar studenten naar toe gingen die zich de Baskische taal wilden leren. Mensen die de taal spraken kwamen samen met de studenten en hielden intercambio´s met elkaar op de plek waar nu de feestlocatie Kafe Antzokia is.

Check de agenda met evenementen op hun website!

Leuk weetje: waar de vorige avond de artiesten nog stonden te swingen op het podium, kan jij de volgende dag je broodje eten. Het podium wordt overdag namelijk omgebouwd tot lunchplek!

Locatie
Done Bikendi 2-4
48001 Bilbao
Website

Dag
Maandag t/m zaterdag

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag 13.30 t/m 16.30 uur (geopend voor lunch of drankjes)
Zaterdag t/m zondag 14.00 t/m 16.00 uur (geopend voor lunch of drankjes)

Bilborock

Ook Bilborock is zeker de moeite waard om te bezoeken. Als het niet voor de muziek is, dan wel voor het prachtige gebouw met unieke inrichting. Bovendien verzorgt Bilborock niet alleen live optredens, maar is het een sociale plek waar studenten elkaar ontmoeten. Bijvoorbeeld voor een film, theater, lezingen of gewoon om te dansen tot in de late uurtjes. Houd hun agenda in de gaten om de leukste evenementen niet te missen!

Locatie
Muelle la Merced 1
48003 Bilbao
Website

Dag
Maandag t/m zondag

Openingstijden
10.00 t/m 14.00 uur en 17.00 t/ 22.00 uur

Erasmus Bilbao

Vrijwel elke studentenstad in Spanje heeft zijn eigen Erasmus Facebook. Hierop zijn agenda´s te vinden van alle Erasmus activiteiten: van heuse bootfeesten tot gave tripjes naar verschillende plekken in Spanje! Een erg leuke en effectieve manier om je sociale leven in Bilbao een goede boost te geven!

Altijd op de hoogte van alle feesten en evenementen? Met de Xceed applicatie kan je in één overzicht zien welke feesten er op de agenda staan. Je kan je ook gelijk op de gastenlijst zetten, superhandig! Doe je dit vóór een bepaalde tijd, dan kan je soms zelfs gratis naar binnen!

Een goed(koop) gevulde maag

Als je studeert in Bilbao ga je vast en zeker vaker buiten de deur eten met andere studenten. Een niet al te dure hap scheelt dan zeker in je portemonnee. Baskenland staat bekend om zijn heerlijke pintxos, maar de meeste restaurants in Bilbao hebben ook de zogeheten ´plato del dia´s (menu van de dag) die vaak aangeboden worden voor een bedrag van rond de tien euro. Met de onderstaande tips kun jij goed en goedkoop je maag vullen!

Totopo

Voor wie wat anders wil dan de beroemde Baskische pintxos en een beperkt budget heeft, is Totopo aan te raden. Dit kleine maar fijne street food restaurant maakt verse burrito´s klaar terwijl het water je in de mond loopt. Bij dit hippe restaurant kan je ook goed terecht voor vegetarische en glutenvrije opties.

Locatie
Henano Kalea 1
48009 Bilbao
Website

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 13.00 -16:00 uur en 19.30-22.00 uur

La Mary

Ook een leuke plek is La Mary. La Mary vind je in meerdere steden in Spanje en heeft doordeweeks lekkere en goedkope opties. Op maandag tot en met vrijdag kan je kiezen voor een lunchmenu van slechts 10,70 euro. Dit menu bestaat uit drie gangen, waarbij een drankje inbegrepen is!

Locatie
Arriquíbar Plaza 3
48008 Bilbao
Website

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag: 11.00 t/m 16.00 uur en 20.00 t/m 23.00 uur

100 montaditos

Voor de echte budgethemel mag je 100 Montaditos zeker niet overslaan! De specialiteit van dit restaurant is de 100 mini broodjes (montaditos), maar er worden ook gewoon friet, kipvleugeltjes en nachos geserveerd. Op woensdag en zondag zijn hier bijna alle gerechten op de kaart maar 1 euro. Ja, je leest het goed!

Locatie
Calle Maria Muñoz 4
48005 Bilbao
Website

Openingstijden
Maandag t/m zondag van 09.00 t/m 23.00 uur

Praktische tips

Naar het buitenland vertrekken voor langere tijd vraagt om een goede voorbereiding. Het is daarom handig om een to-do-list of stappenplan te hebben, zodat jij helemaal ready bent voor het buitenlandavontuur! Zo´n stappenplan is vaak te vinden via de website van je hogeschool of universiteit, maar de belangrijkste tips geven wij je alvast!

Buitenland beurzen

Om studeren in het buitenland mogelijk te maken voor iedereen, bieden onderwijsinstellingen beurzen aan. Een van de bekendste beurzen is de Erasmusbeurs. Het bedrag dat je krijgt verschilt per land, maar ligt ongeveer tussen de 200 en 300 euro per maand voor als je in Europa studeert. De beurs is aan te vragen via de International Office van jouw opleiding.

OV-vergoeding

Niet iedereen is hier altijd van op de hoogte: als je naar het buitenland vertrekt, kun je jouw OV-kaart tijdelijk stopzetten in ruil voor een vergoeding van ongeveer 90 euro per maand. Wat heb je hiervoor nodig? Dit formulier van DUO en een handtekening van jouw onderwijsinstelling. Y ya esta!

Let op: het verwerkingsproces duurt ongeveer acht weken en je moet niet vergeten je reisproduct stop te zetten.

Doorlopende reisverzekering

Misschien heb je er al één, maar als je voor een tijdje uit Nederland bent, is het handig om een doorlopende reisverzekering aan te schaffen. Als je naar Spanje gaat, is een reisverzekering met Europa dekking vaak voldoende. Tenzij je tussendoor nog buiten Europa gaat reizen. Een doorlopende reisverzekering dekt vaak bijvoorbeeld medische kosten die in het buitenland gemaakt worden. Het is aan te raden dit goed uit te zoeken van tevoren. Online zijn veel handige tools voor het vergelijken van verzekeringen.

Tip: vraag bij je zorgverzekering in ieder geval een Europese zorgpas aan. Check wel even wat jouw zorgverzekering dekt buiten Nederland!

Aansprakelijkheidsverzekering

Het is verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. In het buitenland werkt alles toch net anders. Daarom is het fijn om het vanuit Nederland, voor je vertrekt alles op orde te hebben. Een aansprakelijkheidsverzekering met Europa dekking kan erg goed van pas komen als jij per ongeluk iets van iemand anders kapot maakt of een ongeluk veroorzaakt. Nu gaan we hier natuurlijk niet vanuit, maar het geeft je wel wat meer zekerheid.

Adios Holanda! Vamos a Bilbao!

Comments are closed.