Metro

Wil je in Bilbao snel reizen zonder verkeer? Neem dan de metro, de snelste manier om van A naar B te komen. Kijk op deze pagina voor handige informatie over prijzen, tijden en verkooppunten!

Kosten

De metro – net als al het andere openbaar vervoer in Spanje – is een stuk goedkoper dan in Nederland. Een enkeltje met de metro kost rond de €1. Per zone verschillen de prijzen tussen €0,90 en €1,20. Bilbao bestaat uit vijf zones, A, B.0, B.1, B.2 en C. Handig om te weten is dat zone A het centrum is, dus hier waarschijnlijk het meeste tussen reist! Reis je tussen dezelfde zone, dan zal de prijs €0,90 zijn. Reis je tussen A en C zal de prijs €1,20 zijn, omdat deze afstand langer is.

Barik

Zoals we in Nederland de OV chipkaart kennen, kennen ze in Bilbao de Barik (ook wel de Creditrans genoemd). De Barik is een kaart die je kunt gebruiken voor het openbaar vervoer waaronder de bus en metro. Deze kaarten zijn bij automaten bij verschillende verkooppunten te halen waar je eenmalig €3 betaalt. De kaarten zijn anoniem dus kan je er met een gezelschap tot en met tien mensen mee reizen. Het is dan ook handig om met een aantal personen één kaart te kopen in plaats van ieder een eigen kaart.

Verkooppunten

De Barik wordt verkocht bij verschillende verkooppunten. De kaart kan gekocht worden bij verschillende kiosken, tabakswinkels, Puente Colgante en bij het busstation TermiBus. De kaarten kunnen worden opgeladen bij de metro automaten.

Plattegrond

Bilbao heeft drie metrolijnen: L1, L2 en L3. L1 rijdt van Plentzia tot Etxebarri. L2 rijdt van Kabiezes tot en met Basauri. L1 en L2 rijden allebei een stuk door het centrum. Op deze pagina vind je een plattegrond met alle stops van de metro, zo kan je handig kijken op welke halte je het beste op en af kan stappen.

Tijden

De metro’s rijden van 6:00 in de morgen tot 23:00 in de avond en rijden ongeveer om de 6 minuten. Je kunt dus gewoon naar de metrohalte lopen zonder na te denken over de tijd. Op zondagen en feestdagen rijden ze om de 10 minuten. Op vrijdag en de avond voor feestdagen rijdt er een avonddienst tot en met 2:00. Op zaterdag rijdt de metro de hele nacht door.

Tips

– Let goed op zakkenrollers! Bij de metro wordt nog wel eens gestolen, houd altijd je spullen in de gaten en niet in je achterzak.
– Reis je met meerdere personen op één kaart, zorg er dan voor dat je de kaart even vaak scant als het aantal personen.
– Geef de metrokaart door naar achter wanneer je de poortjes door bent en met meerdere personen op één kaart reist, anders kom je het metro station niet uit. Je kunt ook één persoon laten scannen voor alle personen uit het gezelschap. Deze scant ook voor zichzelf en verlaat als laatste de poortjes.
– Let in de metro goed op welke halte je eruit moet, de deuren blijven niet lang open!
– Let op! Er is vanaf het vliegveld geen metrohalte. Je kan dan het beste de TermiBus nemen en in het centrum uitstappen.

Comments are closed.