Mercado de la Ribera

Wij Nederlanders zijn over het algemeen gek op marktjes en struinen er tijdens onze vakanties het liefst zoveel mogelijk af. Waar het kan, bezoeken wij zelfs hetzelfde marktje meerdere malen! Mercado de la Ribera is met zijn 10.000 vierkante meter aan oppervlakte en drie verdiepingen de grootste markthal van Spanje en volgens het Guinness Book of Records is het zelfs de grootste overdekte markthal van Europa! Een echte must-see als je in Bilbao bent!

ARCHITECTUUR

Het gebouw is in 1929 ontworpen door architect Pedro Izpizua. Pedro kenmerkt zich door zijn moderne en vooruitstrevende architectuur, speciaal voor die tijd.
Zo heeft hij onder andere in de leer gezeten bij Gaudí terwijl de Sagrada Familia in de steigers stond! Het gebouw bevat dan ook heel wat art deco-elementen.

In 1929 kreeg de architect Pedro Ispizua de opdracht om deze markt te bouwen. Zeer modern voor zijn tijd, met een duidelijke functionele en monumentale component. Aan de binnenkant lijkt de markt op een fabriek. Het is een grote hal zonder muren, waardoor hij nog groter lijkt dan dat hij daadwerkelijk is! In het bijzonder wordt er aandacht geschonken aan het licht, dat door de glazen ramen in het dak prachtig naar binnen schijnt.

GESCHIEDENIS

De wortels van deze markthal gaan terug tot aan de veertiende eeuw en vormde hier al het centrale hart van de stad. Spanje wordt gekenmerkt door het prachtige weer en een uitbundig buitenleven, maar kent ook tijden van regen. Daarom is in 1870 de Mercado de la Ribera verbouwd en besloten om deze volledig te overkappen met glas en smeedijzer. Helaas is smeedijzer en glas niet geschikt voor het conserveren van voedsel en viel ook dit idee in het spreekwoordelijke water. Door de jaren heen zijn er verschillende verbouwing gedaan aan de Mercado de la Ribera, waaronder die van Pedro Izpizua en eentje in 1983. Als gevolg van ernstige waterschade in 1983 door overstroming werd er besloten om de markt te herbouwen. Deze verbouwing werd aangegrepen om het volledige gebouw te reconstrueren en te voorzien van moderne faciliteiten. Dit heeft geleid tot de het gebouw in zijn gedaante zoals hij er vandaag de dag staat.

KRAAMPJES

Binnen deze reusachtige hal staan er ontelbare trotse handelaren die hun vlees, vis, zeevruchten, fruit, groente, zuivelproducten en nog veel meer lekkernijen aan de wereld willen presenteren. Deze kraampjes zijn verspreid over drie etages. Voor iedereen die al in de stress schiet bij drie verdiepingen vol temperamentvolle Spanjaarden, blijf rustig adem halen. Deze markt is zowaar georganiseerd!

Op de begane grond bevindt zich de visafdeling. Hier worden allerlei diverse soorten verse en diepvriesvisjes en zeevruchten verkocht. Wie meer trek heeft in een stukje vlees moet zich verplaatsen naar de eerste verdieping. Hier bevinden zich de slagers en zitten er verschillende delicatessenzaken waar je lekkernijen kunt kopen, zoals gevogelte, pasta’s en gebakjes! Helemaal bovenaan aangekomen hebben ze de bloemetjes “buiten” gezet. Op de tweede verdieping vind je de bloemen, eieren, groente en het fruit. Daarnaast kun je hier ook allerlei soorten granen, zaden en zuivel halen.

RESTAURANT

Maar Mercado de la Ribera biedt meer dan alleen marktkraampjes! Zo is het ook mogelijk om hier een lekkere – en vooral vers – hapje te komen eten. Er zijn verschillende brunches, diners (inclusief vegetarische) en de mogelijkheid om a la carte te komen eten. Daarnaast is er een bar met diverse soorten sterke drank en is er met regelmaat een live band aanwezig! Je kunt hier dus stellen dat ze de Spaanse gezelligheid van buiten naar binnen hebben gehaald!

Comments are closed.