Paleizen

Naast alle moderne gebouwen beschikt Bilbao ook nog over een aantal historische en vooral prachtige paleisjes! Allemaal met een andere achtergrond, maar minstens net zo indrukwekkend. Bezoek deze prachtige paleizen en leer meer over de achtergrond van deze bijzondere metropool…

Palacio Yohn

Dit paleisje is een vrijstaand herenhuis, gelegen in het oude stadscentrum van Bilbao en heeft een opening naar maar liefst drie verschillende straten van het historische Casco Viejo. Het huis behoorde toe aan Oostenrijkse handelaren in Bilbao, die het gebouw gebruikten voor hun hardware business.

Palacio de Arana

Gebouwd rond 1590 en één van de oudst bewaarde gebouwen in Bilbao. Dit prachtige paleis heeft een Renaissance-karakter en is te herkennen aan de twee Herculessen die boven de deur staan. Zij zijn ervoor om Palacio de Arana de beschermen!

Palacio Lezama Leguizamón

Palacio Lezama Leguizamón is een stijlvol en elegant gebouw gelegen in Getxo, vlakbij Bilbao. Dit huis is oorspronkelijk gebouwd voor de adellijke familie Lezama-Leguizamón en dateert uit de 1902. Tegenwoordig behoort dit gebouw tot een van Getxo’s meest beroemde en gefotografeerde gebouwen.

Palacio Gomez de la Torre

Dit paleis is gebouwd in 1790 en heeft een prachtige neoklassieke stijl! Dit prachtige gebouw werd gebouwd voor de handelaar Gomez de la Torre en is te herkennen aan zijn vele ramen, balkonnetjes, nog originele hekwerk en is verbonden met de kerk San Nicolás de Bari!

Palacio de Gortázar

Gebouwd naast het Plaza Nueva ligt Palacio de Gortázar en dateert uit de achttiende eeuw. Het gebouw heeft een prachtig barokke voorgevel met allerlei verschillende kleine balkonnetjes. In 1826 werd op de eerste verdieping van het gebouw een café geopend, dat gebruikt werd voor sociale evenementen. De koninklijke familie is destijds zelfs aanwezig geweest!

Palacio de Allendesalazar

Dit barokke paleisje is een indrukwekkend gebouw, het oudste herenhuis van de stad en is te herkennen aan het stadswapen dat levensgroot aan de muur hangt. Het huis is gelegen aan Calle Correo en Calle Víctor, een straat waar in de achttiende eeuw de meest prestigieuze paleizen gebouwd werden voor families met adellijke afkomst! Palacio de Allendesalazar staat bekend als Casa de Jaspe, vanwege zijn goede kwaliteit van steen en mooie roze kleur.

Palacio de Olábarri

Palacio de Olábarri werd eind negentiende eeuw gebouwd voor José Maria de Olabarri. Hij was een erg belangrijke zakenman voor zijn tijd. Het paleis is ontworpen door de architect Julian de Zubizarreta in 1894 en zit vol met prachtige Franse en Engelse invloeden. Dit is terug te zien aan de vele details en elementen die het gebouw bevat! Tegenwoordig wordt het gebruikt als hoofdkantoor voor Autoridad Portuaria, het havenbedrijf van Bilbao.

Palacio Chávarri

Dit paleisje is in 1888 gebouwd en is gevestigd in het centrum van de stad. Het gebouw is toentertijd gebouwd voor Victor Chávarri en zijn broer Benigno. Victor was de eerste kapitalistische politicus in Vizcaya en is in 1891 verkozen – tot aan zijn dood – tot senaat van het parlement! In de jaren 1943 tot en met 1947 zijn er diverse voorbereidingen getroffen om dit huis te veranderen in het hoofdkantoor van de Burgerlijke Regering van Bilbao, dat wat het tot op de dag van vandaag nog steeds is!

Comments are closed.