Museo Maritimo

Naast alle cultuur, overheerlijke pintxos en authentieke winkelstraten is er nog iets aan Bilbao dat de stad kenmerkt. Hier ligt namelijk de op vier na grootste haven van Spanje en tevens de belangrijkste haven van het Baskenland! Deze is gelegen aan de riviermonding van de Nervión en de Ibaizabal en komt natuurlijk met een eigen bijbehorend museum!

Museo Maritimo

Het havenmuseum van Bilbao, ook wel “Ria de Bilbao Museo Marítimo” genoemd, is een immens grote ruimte waar jong en oud kan samenkomen om meer te leren en te ontdekken over het leven op zee! Het museum is gebouwd op het voormalige terrein van de Eiskalduna scheepswerf, aan de oever van de riviermonding. De achterliggende gedachte achter het oprichten van dit museum is om het behoud en de verspreiding van de rijkelijke geschiedenis, kennis, cultuur en ook de identiteit van mariniers te laten voortleven!

Voor echte zeerotten!

Voor wie besloten heeft een bezoek te brengen aan het museum: trek er maar de hele dag voor uit! Museo Marítimo beslaat namelijk maar liefst 27.000 vierkante meter aan te ontdekken schatten, verdeeld over een binnen- en buiten “speelplaats”.

Binnenin het museum zijn er verschillende tentoonstellingen georganiseerd die de belangrijkste componenten van het schip blootleggen. Dit gaat bijvoorbeeld over het uitvaren, de industriële haven Ria, de scheepsbouw en het design en de innovatie van de afgelopen jaren! Deze evoluties in de geschiedenis van de scheepsvaart zijn een vast onderdeel in het museum. Naast alle vaste tentoonstellingen zijn er ook tentoonstellingen die maar tijdelijk in het museum aanwezig zijn. Voor een actueel overzicht kun je het beste een kijkje nemen op de website!

Het museum biedt naast tentoonstellingen ook verschillende workshops aan voor kinderen van alle leeftijden (van vier tot 16 jaar). Hier leren ze allemaal op hun eigen manier over het leven op zee. De jongste groep (vier tot vijf jaar) kan bijvoorbeeld deelnemen aan een programma waarbij ze leren over de levensstijl van piraten, hun avonturen en de basis van het zeilen en de boten! De oudste groep (14 tot 16) kan deelnemen aan lessen waarbij zij uitleg krijgen over het leggen van verschillende knopen, kennen de toepassing en krijgen de mogelijkheid om verschillende sleutelhangers, onderzetters of polsbandjes te maken met touw!

Alle activiteiten, ongedacht de leeftijd, duren ongeveer een uur en de groepen zullen bestaan uit maximaal 25 kinderen.

Een gezonken schip

Buiten is werkelijk een waar “speelparadijs”. Hier vind je namelijk de volledige binnenkant van een scheepswerf, die verwerkt is in de grond. Het is mogelijk om hier naar binnen te gaan en alle kamertjes, details en onderdelen van dichtbij te bekijken! Vroeger werd het schip gebruikt voor de visserij aan de kust van de Cantabrische Zee, maar tegenwoordig heeft hij hier zijn havenplaatje gevonden.

Hijsen die handel

Een boegbeeld voor het museum is La Carola. La Carola is een kraanooievaar (dit is een type hijskraan) en werd tussen 1954 en 1957 gebouwd en geplaatst. Het is de sterkte hijskraan van Spanje en kan maar liefst 60 ton(!) tillen. Een aantal jaren later, in 1984, werden de scheepswerven gesloten en viel het gebruik van La Carola in het niets.

Deze hijskraan is verbonden door aan elkaar gesmolten profielen. Dit is gebeurd onder maar liefst 900 graden en het smeden met een hamer! De werklui zitten op 35 meter hoog, terwijl de kraan zelf op ongeveer 60 meter boven de grond hangt en heeft een motor van 65 PK!

Openingstijden Winter
Ma gesloten
Di t/m vrij van 10:00 – 18:00 uur
Za t/m zo van 10:00 – 20:00 uur
Op dinsdagen is er gratis toegang (van september t/m juni)

Openingstijden Zomer
Ma gesloten
Di t/m zo van 10:00 – 20:00 uur
Op dinsdagen is er gratis toegang (van september t/m juni)

Toegangsprijzen
Volwassenen betalen €6 p.p.
Ouderen boven de 65+ betalen €3,50
Studenten (t/m 26 jaar) betalen €3,50
Kinderen onder de zes jaar zijn gratis

Locatie
Ria de Bilbao Museo Marítimo
Muelle Ramón de la Sota 1
48013 Bilbao
Website

Comments are closed.