Feestdagen

Spanje kent vele nationale feestdagen, en ook de inwoners van Bilbao kunnen er iets van. In deze stad staan diverse dagen in het teken van kleurrijke optochten, dansen, muziek en heerlijk gerechten en drankjes! Echt een aanrader om rekening mee te houden betreffende de accu van je fototoestel! Bijzonder Bilbao heeft een overzicht opgesteld van de verschillende feestdagen die Bilbao kent.

Nationale feestdagen 2023/2024

1 januari – Año Nuevo (Nieuwjaarsdag)
6 januari – Día de Reyes (Driekoningen)
7 april – Viernos Santo (Goede Vrijdag)
1 mei – Día del Trabajo (Dag van de Arbeid)
15 augustus – Asunción de la Virgen (Maria Hemelvaart)
12 oktober – Fiesta Nacional de España (Nationale feestdag van Spanje)
1 november – Fiesta de Todos los Santos (Allerheiligen)
6 december – Día de la Constitución (Dag van de Grondwet)
8 december – La Inmaculada Concepción (Onbevlekte ontvangenis van Maria)
25 december – Navidad (Kerst)

Regionale feestdagen

19 maart – San José (Spaanse Vaderdag)

San José, ook wel bekend als Sint Jozef en echtgenoot van Maria, wordt op 19 maart geëerd in de katholieke kerk. Gelovigen bezoeken de kerk om San José te eren, terwijl anderen een gebaar maken naar hun (overleden) vader. Deze Spaanse feestdag wordt ook wel Día del Padre genoemd en kan vergeleken worden met de Nederlandse Vaderdag.
Grappig weetje: San José is niet alleen een heilige in de kerk, maar ook op het veld! Tot en met 2007 was San José een geliefde centrale verdediger bij Athletic de Bilbao.

6 april – Jueves Santo (Witte Donderdag)

Jueves Santo, ook wel bekend als Witte Donderdag, is de donderdag voor Goede Vrijdag. Witte Donderdag staat in het teken van het laatste avondmaal van Jezus en zijn apostelen. Tijdens Witte Donderdag trekt de lokale bevolking van Bilbao massaal door het centrum van de stad en wordt deze processie toegezongen met religieuze liederen vanaf de langskomende balkons.

17 april – Lunes de Pascua (Paasmaandag)

Lunes de Pascua is de maandag na Paaszondag en staat ook wel bekend als Tweede Paasdag. Op deze dag vieren wij de wederopstanding van Jezus Christus. In Nederland wordt Pasen gekenmerkt door het eten van heerlijke paaseitjes. Spanje is hierin traditioneler en staat daarom in het teken van vele processies. Belangrijke overeenkomst: het is een vrije dag van werk voor iedereen!

25 juli – Apóstol Santiago (Sint Jacob)

Deze feestdag is toegewijd aan Santiago, een zeer belangrijke heilige in Spanje. Apóstol Santiago wordt in verschillende gebieden in Spanje gevierd met grote vuurwerkshows.
Leuk om te weten: Bilbao was de eerste stad die Santiago als beschermheilige heeft gekozen. De hoofdkathedraal van Bilbao is dan ook aan hem toegewijd.

Lokale feestdagen

31 juli – San Ignacio de Loyola

Ignatius van Loyola, een Spaanse geestelijke en eerste generaal van de Sociëteit van Jezus te Rome. Deze dag wordt gevierd met een festival waar er onder andere gedanst wordt in optochten en typische streekgerechten geproefd kunnen worden. Een heerlijke dag om bij te kunnen wonen!

25 augustus – Viernes de la Semana Grande

Viernes de la Semana Grande is de grootste feestdag die wordt gevierd in Bilbao. In de hele week rondom die vrijdag is het echt feest! De straten zijn gevuld met allerlei concerten, optredens en kleurrijke processies. Elke avond rond 22:45 zullen er indrukwekkende vuurwerkshows plaatsvinden. Kortom, dit festival mag je niet missen wanneer je denkt aan een bezoek aan Bilbao! La Semana Grande zal in 2023 tussen 23 en 30 augustus gehouden worden.

Tips

  • Voor wie tijdens de feestdagen toch echt nog even naar de winkel wil rennen, is dit mogelijk! In Bilbao zit namelijk een ‘OpenCor’ die 365 dagen per jaar geopend is van 08:00 ’s ochtends tot 02:00 ‘s nachts!
  • Houd er rekening mee dat sommige bezienswaardigheden aangepaste openingstijden hebben, denk vooral aan kerken en monumenten. Zo is bijvoorbeeld de Santiago kathedraal tijdens feestdagen alleen nog maar toegankelijk tussen 11:00 en 12:00 uur.
  • Daarnaast zullen ook vele winkels op deze dagen gesloten zijn!

Comments are closed.