Museo de Bellas Artes

Een van de grootste trekpleisters van Bilbao is natuurlijk het wereldberoemde Guggenheim museum. Dit museum is ook zeker het bezoeken waard, maar op kunstgebied heeft Bilbao nog veel meer te bieden. Zo heeft het Museo de Bellas Artes de Bilbao (Museum van de Schone Kunsten) een grote kunst collectie met stukken van een aantal van de grootste kunstenaars der aarde.

Beleef!

Het museum bestaat uit een grote collectie van kunst van de 12e eeuw tot het heden. Leuk is dat deze collectie in chronologische volgorde wordt weergeven, zo kun je als het ware door de tijd reizen en een goed beeld krijgen van kunst uit verschillende momenten in de geschiedenis. Er zijn werken te vinden van onder andere El Greco, José de Ribera, Francisco de Goya, Joaquin Sorolla en Francis Bacon.

Grappige feitjes

– EL Greco is eigenlijk niet de echte naam van de kunstschilder, maar hij werd zo genoemd omdat hij als Griek in Spanje woonde en werkte. (EL Greco betekent “De Griek” in het Spaans)
– Francisco de Goya was half baskisch, en nu hangt zijn werk dus ook in Baskendland (Bilbao)
– Joaquin Sorolla studeerde aan het wereldberoemde Museo del Prado in Madrid. Er is in die stad, nu zelfs een naar hem vernoemd museum.

Voor €2,00 kun je een audiotour door het museum doen, je krijgt via een koptelefoon informatie over de kunst waar je langsloopt. Je kunt je ook laten rondleiden door een gids van het museum voor €5,00 (In het Engels). Als je met een hele groep bent kun je voor €87,00 een groepstour doen (max. 20 personen). Zeker als je zelf nog niet veel van de kunsternaars af weet is een tour een goede optie.

Schitterend gebouw

Voor het gebouw alleen al is een bezoek aan het museum de moeite waard. Loop er vooral ‘s avonds eens langs, wanneer het statige gebouw heel mooi verlicht is. Het huidige museum is ontstaan na een fusie van het Museum van Moderne Kunst en Museum van de Schone Kunsten in 1945. In 1970 is er nog een nieuwe vleugel aangebouwd, en in 2001 zijn er nog de laatste aanpassingen gedaan aan het gebouw dat er prachtig uitziet.
Hapje, drankje

Heb je de collectie van voor naar achter bekeken? Sluit je bezoek in stijl af door een drankje te doen in het museum café.Mocht je ook nog trek hebben, dan kun je hier terecht voor tapas, belegde broodjes en salades.

Heb je zin in iets meer luxe, ga dan naar het restaurant van het museum. Hier kookt chefkok Aitor Basabe de sterren van de hemel voor je. Traditionele gerechten worden in een verrassend jasje gegoten, maar ook om zijn bijzondere smaakcombinaties is Aitor Basabe berucht. Probeer bijvoorbeeld de prei met limoensap en wasabi en. Specialiteiten van het restaurant zijn foie gras en vis. Het restaurant kookt volgens het Slowfood principe, wat betekent dat de ingrediënten uit de omgeving komen en dat rekening gehouden wordt met het milieu en duurzaamheid.

Prijzen museum
Normaal: €7,00
Studenten, 12- 25 jaar, 65+ en groepen van minimaal 15 personen: €5,00
Kinderen jonger dan 12, geaccrediteerde leraren, gidsen, en journalisten, werklozen en mensen met een handicap zijn gratis. Begeleiders van mensen met een handicap betalen €5,00.
Op zondag van 14:00 – 20:00 kunnen jongeren tot 25 jaar gratis het museum bezoeken

Openingstijden museum
Wo t/m ma van 10:00 – 20:00
Op 24 en 31 december van 10:00 – 14:00 (behalve als deze dagen op een dinsdag vallen, dan is zoals altijd het museum gesloten)

Openingstijden cafetaria
Elke dag behalve op dinsdag 09:00-21:00

Website

Locatie
Museo Plaza 2
48009 Bilbao

Tips:
– Het museum is elke woensdag gratis te bezoeken
– Ga in de zomer op het terras van het café zitten en geniet nogmaals van het prachtige gebouw
– Het museum is gesloten op 24 december en op 1 en 6 januari
– Let op: De schoonmaak van de expositieruimte begint altijd 15 minuten voor het museum dichtgaat, mocht je dit vervelend vinden ga dan iets eerder op de dag
– Het museum verkoopt bijzondere souvenirs zoals mooie sieraden en andere accesoires, dus ga zeker een kijkje nemen in de museumwinkel

Comments are closed.